Mai Tai. Tak se jmenuje nejznámější polynéský koktejl, který koupíte i v našich barech v Česku. Kde a jak skutečně vzniknul?
Mai Tai je alkoholický koktejl, populární zejména ve Spojených státech. Podává se jako tzv. letní long drink. Jeho základem je vyzrálý tmavý a světlý rum, který se smíchá s Curaçaem (případně Cointreau), čerstvě vymačkanou šťávou z citrusů, mandlovým sirupem a kostkami ledu.
Kde se vzal Mai Tai - nápoj tak dobrý, jako by nebyl z tohoto světa?
Název populárního koktejlu Mai Tai vznikl zkrácením tahitského výrazu „maita'i roa ae“, který znamená: „tak dobrý, jako by nebyl z tohoto světa“. Stejně jako u jiných koktejlů, i kolem Mai Tai probíhají pře o to, kdo ho namíchal jako první. V roce 1944 ho prý servíroval Victor Bergeron v baru Trader Vic's v americkém Oaklandu během jednoho příjemného večera, který jeho majitel trávil se svými přáteli z Francouzské Polynésie.
Za autora receptury se však následně označil restauratér Don the Beachcomber, který ho podle vlastního tvrzení připravil už v roce 1933. Svá tvrzení však neměl jak doložit... Kde je skutečně pravda, to už s jistotou zřejmě nezjistíme.
Jisté však je, že koktejl inspirovaný Polynésií, získal na oblibě v souvislosti s módou restaurací v polynéském stylu v USA padesátých let. Říkalo se jim Tiki culture, byly zdobené vyřezávanými polynéskými sochami a rákosovými rohožemi, hrála v nich polynéská muzika a pití se v tu podávalo ve skořápkách z kokosových ořechů. Největší slávy Mai Tai dosáhl v 50. a 60. letech, kdy si zahrál v několika filmech. Popíjel ho dokonce i legendární Elvis Presley.
Jak se koktejl Mai Tai připravuje?
V chuti Mai Tai dominují hlavně tropické tóny. Od doby svého vzniku se přetransformoval do několika různých podob. Ta originální by měla vypadat asi takto: Dva díly tmavého vyzrálého jamajského rumu smíchejte s jedním dílem bílého třtinového rumu. Přidejte pomerančový likér, citronovou šťávu, grenadinu, mandlový sirup a limetky. Poté vše promíchejte v shakeru s kostkami ledu. Na ozdobení přidejte kousek čerstvého ananasu a lístek máty.
K oblíbeným alternativám patří také Mai Tai z čerstvého tropického ovoce.