Mexická kuchyně je skvělá! Pojďte ji s námi ochutnat a objevovat z pohodlí vašeho domova. Dnes si uvaříme mexické tamales. Máme pro vás recept přímo z Mexika.
Tamales jsou snad nejstarším jídlem celého Mexika. Připravovalo se zde ještě před tím, než Kolumbus objevil Ameriku. Původně šlo údajně o oběť bohům, nyní je vynikajícím pokrmem, typickým pro Mexiko. K sehnání je ale i v ostatních zemích Latinské Ameriky.
Co je tamales?
Tamales jsou plněné bochánky z kukuřičné mouky, zabalené v kukuřičném listu. Mexičané si tamales oblíbili zejména na snídani. Prodejce na ulici poznáte podle velkého hrnce, ve kterém tamales během prodeje vaří nebo ohřívají. Většinou dostanete na výběr z verde (verze s kuřetem a omáčkou ze zelených rajčat), rojo (s nakládanou papričkou jalapeňo a červenou omáčkou), mole (s kuřetem) a sladké dulce (s rozinkami).
V některých částech Mexika se místo kukuřičných listů používá banánový list. Alternativou kuřecího masa jsou kousky vepřového.
Recept na pravé mexické tamales
Ingredience jsou uvedeny na cca 20 ks tamales.
Příprava těsta na tamales
Ingredience: 1 kg kukuřičné mouky, 250 g sádla, litr kuřecího vývaru (s přidaným anýzem), 3 balíčky kypřicího prášku a sůl.
Kukuřičnou mouku smíchejte se sádlem a míchejte, dokud se sádlo s moukou nespojí. Přilijte vývar a vytvořte hladké těsto. Přidejte kypřicí prášek a osolte. Těsto nechte 30 minut odpočinout.
Příprava náplně do tamales
Ingredience: 250 g osoleného vařeného vepřového masa, 0,5 l salsa rojo nebo verde, kukuřičný (případně banánový) list na obal.
Maso po uvaření a vychladnutí ručně natrhejte a smíchejte se salsou. Vytvořte z něj hmotu, ze které budete moci odebírat pro plnění.
Plnění a vaření tamales
Rukou naberte hrudku těsta a položte ji na list. Uhlaďte do výšky asi 3 mm tak, aby tvořilo menší čtverec a list jej přesahoval o více než 5 cm z každé strany. Na těsto naneste směs náplně a přikryjte další plackou z těsta ve stejné velikosti. Okraje pěkně uzavřete a vše zabalte do listu. Vzniklou dobře uzavřenou kapsu ovažte provázkem jako balíček.
Tamales poté vařte v páře cca 1 hod a 40 min. To, že jsou tamales hotové, poznáte tak, že je těsto pevné, nelepí a krásně voní.
Listy na přípravu tamales
Nejlepší listy pro tamales jsou z čerstvých kukuřičných klasů. Listy opatrně sloupněte a sušte na slunném místě, uchovávejte v suchu. Suché listy potom před přípravou tamales namáčejte přes noc ve vlažné vodě, až změknou. Banánový list je možné použít čerstvý.