Nedílnou součástí novozélandské kuchyně je zelenina a ovoce. Podnebí Nového Zélandu je pro jejich pěstování nanejvýš přívětivé. Plody tak dosahují výborné kvality i větší velikosti než u nás.
Nedílnou součástí novozélandské kuchyně je zelenina a ovoce. Podnebí Nového Zélandu je pro jejich pěstování nanejvýš přívětivé. Plody tak dosahují výborné kvality i větší velikosti.
Ovoce na Novém Zélandu
V novozélandské kuchyni se používají jak importované druhy ovoce, tak ovoce pěstované přímo na Zélandu. Dováží se sem například ananas, banány, mango, kokos a papája. Z místních druhů se v novozélandské kuchyni pracuje nejčastěji s kiwi, avokádem, maracujou, pomeranči či tangelem (sladký plod, na pohled něco mezi mandarinkou a grapefruitem). Na Novém Zélandu se daří jablkům i hruškám, broskvím, třešním, meruňkám a nektarinkám. V průběhu letní sezóny na tržištích můžete sehnat jahody, ostružiny a maliny.
Setkat se tu můžete také s malými zelenými plody subtropického ovoce feijoas. To svou chutí připomíná ananas a jahody, tvarem a barvou zase plody avokáda.

Zelenina na Novém Zélandu
Na Novém Zélandu se pěstují všechny běžné druhy zeleniny. Seženete tu pórek, květák, různé druhy salátů i paprik. Díky příznivému podnebí jsou novozélandské plody větší a mají silnější aroma než totožná zelenina z Evropy.
Pokud budete mít chuť vyzkoušet něco typicky novozélandského, vyzkoušejte sladké brambory kumara (u nás známe jako batáty), dýni kumi-kumi (podlouhlá tmavě zelená dýně s oranžově-žlutou dužinou uvnitř) nebo novozélandský chřest a špenát.
