Vydejte se s námi na malou ochutnávku mexických nápojů. Pulque, mezcal, tequila nebo vánoční atole? Co na své dovolené v Mexiku ochutnáte vy?
Šťávy z čerstvého ovoce
Tradiční nápoj, kterým Mexičané zapíjí oběd a který se popíjí i v průběhu celého dne, jsou čerstvé ovocné šťávy. Recept je jednoduchý, stačí vzít oblíbené ovoce (nejčastěji limetky, meloun, papája, guayava nebo mango) a rozmixovat ho s trochou vody.
Mexické pulque
K nejznámějším mexickým nápojům patří pulque - nápoj ze zkvašené šťávy rostliny agave americana, podobný našemu burčáku. Neupravené bílé pulque má lepkavou, hlenovitou strukturu. Přírodní verze chutná lehce nahořkle až nakysle, ale k dostání je také spousta sladkých příchutí (vynikající je např. mango nebo guayava). Ještě dnes v Mexiku můžete narazit na tradiční hospody, kde se tento nápoj podává - tzv. pulquerie. Obsah alkoholu v pulque se pohybuje v závislosti na prokvašení a obsahu cukru mezi 2 – 8 %.
Hřejivé mexické atole
Atole je tradiční mexický nápoj vyráběný z kukuřice. Celá zrna kukuřice se namáčí asi pět dní ve vodě. Následně se umelou s vodou a tabulkami hnědého nerafinovaného cukru. V Mexiku hotový nápoj seženete v tabulkách nebo v prášku, ochucený různým ovocem či čokoládou v instantní úpravě, takže ho stačí jen nasypat do vody nebo mléka a zamíchat. Atole se pije teplé, oblíbené je hlavně v zimním období, nejvíce na Vánoce. Úplně nejoblíbenější je čokoládovo-skořicové atole, kterému se říká champurrado.
Mexická pálenka mezcal
Oblíbeným mexickým alkoholickým nápojem je mezcal - výrazná pálenka z kaktusů peyotl či mezcal (druh agáve). Někdy je zcela čirý, jindy s mírně zeleným nádechem. K sehnání je také s malým kaktusem uvnitř lahve. Mezcal se vyrábí v 8 státech ve středním a jižním Mexiku, proslulý je hlavně ten z města Oaxaca. Někdy se pro lepší chuť přidává do lahve červ, který se běžně v agave nachází.
Tequila
Pokud je řeč o mexickém alkoholu, nelze nezmínit tequilu - pálenku ze zkvašené šťávy agáve. Je to čirý nápoj podobný vodce s výraznou nesladkou chutí. Málokdo ví, že tequila je vlastně druh mezcalu. Od jednotlivých druhů mezcalu se liší především původem, zpracováním a chutí, která je čistší a více neutrální.