Madeirská kuchyně: Chutě, které musíte vyzkoušet

Madeirská kuchyně je stejně unikátní a pestrá jako ostrov samotný. Můžete zde ochutnat vše od čerstvých mořských plodů přes exotické ovoce až po tradiční masové pokrmy. Přinášíme Vám pár tipů, co byste měli během své dovolené na Madeiře vyzkoušet!

Espetada

Začněme klasikou madeirské kuchyně – Espetada. Marinované hovězí maso se nakrájí na kostky, dochutí se solí, pepřem, česnekem a bobkovým listem, který dává masu nezaměnitelnou chuť, a poté se grilují nad otevřeným ohněm. Původně se špízy napichovaly na vavřínový proutek, dnes už se používají spíše kovové jehly. Espetada se na Madeiře tradičně podává s místním chlebem zvaným bolo do caco. Espetadas můžete v mnoha restauracích po celém ostrově, ale pro nejautentičtější zážitek se vydejte do horských vesniček.

Bolo do Caco

Měkký, mírně sladký chléb, který se vyrábí z batátové mouky a tradičně se peče na kameni. Podává se jako předkrm nebo jako příloha k hlavním jídlům, často s česnekovým máslem.

Atum com Milho Frito

Atum (tuňák) je na Madeiře velmi oblíbený a jedním z nejtradičnějších způsobů podávání je společně s milho frito – smaženou kukuřičnou kaší. Tuňák se nejprve marinuje v madeirském víně nebo v nálevu z octa a koření, poté se griluje nebo smaží a podává s fritovanými kostičkami z kukuřičné polenty.

Caldeirada

Madeira, obklopená oceánem, je samozřejmě rájem pro milovníky mořských plodů. Caldeirada je bohatá rybí polévka plná různých druhů ryb a mořských plodů, které se vaří spolu s bramborami, rajčaty a cibulí. Tato vydatná polévka je perfektní po dni stráveném prozkoumáváním ostrova.

Bolo do mel

Pokud máte rádi sladké, doporučujeme ochutnat Bolo do mel. Koláček vonící po exotickém koření (hřebíček, skořice, zázvor, muškátový oříšek) je plný pomerančové kůry a madeirského vína, často obsahuje mandle, vlašské ořechy a kandované ovoce. Sladí se melasou (mel de cana), díky které má tmavou barvu a lepkavou strukturu. Místní si jej dopřávají hlavně na Vánoce, turisté celoročně. Koláček se nekrájí, ale láme na kousky a zapíjí se vínem.

Poncha

K pití nezapomeňte vyzkoušet oblíbený místní nápoj Poncha. Tento osvěžující koktejl se vyrábí z místního třtinového rumu (aguardente decana), medu, cukru, citronové nebo pomerančové šťávy. Každý bar na Madeiře má svou vlastní speciální recepturu, takže degustace ponchy je skvělým způsobem, jak poznat místní kulturu. Poncha se připravuje vždy čerstvá a může obsahovat až 60 % alkoholu.

Skvělým místem pro ochutnávku místních surovin a nákup čerstvého ovoce, nebo zeleniny jsou trhy ve Funchalu, jako je např. Mercado dos Lavradores.

Madeirská kuchyně je skvělým způsobem, jak poznat kulturu ostrova. Nezapomeňte se proto během své dovolené na Madeiře zastavit v některé z místních restauracích a ochutnat minimálně jeden z madeirských pokrmů.

Zeptejte se nás

Jsme připraveni zodpovědět jakékoliv vaše dotazy. Nejste si jisti vhodností termínu, programu, fyzickou náročností nebo vás zajímá něco jiného? Ozvěte se nám telefonicky, emailem, případně využijte kontaktní formulář.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Získejte přístup ke zlevněným zájezdům a novinkám v katalogu a využijte slevy 500 Kč.