Polévka Pho je původem sice z Vietnamu, v Thajsku ji ale seženete také téměř na každém kroku. Rozhodně si ji při svých cestách nenechte ujít. Silný a chuťově výrazný vývar provoněný kořením a bylinkami s rýžovými nudlemi a troškou chilli vám dodá energii a vyvolá chuť na další porci.
Ingredience na polévku Pho:
- Kuřecí vývar – 2 l,
- vařené kuřecí maso - 150 g,
- thajské rýžové nudle – 400 g,
- čerstvé bambusové výhonky – 200 g,
- čerstvě nakrájený zázvor – 10 plátků (oloupaných),
- limetky - 2 ks,
- česnek – 6 celých oloupaných stroužků,
- jarní cibulka – 3 ks,
- rybí omáčka – 1 lžíce,
- chilli paprička – 1 ks,
- badyán – 3 ks,
- celá skořice,
- kardamon – 2 ks,
- třtinový cukr – 3 lžíce,
- na dochucení: hrstka thajské bazalky, hrstka čerstvé máty, sůl, hrstka čerstvého koriandru, popřípadě sušená pečená cibule na ozdobení.
Příprava thajské polévky Pho
Kuřecí vývar rozřeďte. Pokud vývar připravujete z koncentrátu nebo z kostky, přidejte vodu do 2 litrů a zahřejte. Do vývaru nasypte kolečka zázvoru, dále pak stroužky česneku, badyán, kardamon, skořici, zelenou nať z jarní cibulky, cukr a lžíci rybí omáčky. Polévku přiveďte k varu a vařte na mírném ohni minimálně půl hodiny. Kuřecí maso vložte do polévky a vařte, dokud nezměkne.
Zatím co se maso vaří, připravte si thajské rýžové nudle podle návodu z obalu (uvařte v horké vodě, hotové zalijte trochou vody, přikryjte talířkem a dejte asi na 1 minutu do mikrovlnné trouby). Potom nakrájejte vařené kuřecí maso na plátky. Chilli papričku nakrájejte na kolečka, limetku na čtvrtky, jarní cibulku na kolečka a s omytými bylinkami a opečenou cibulkou vše připravte na talířek stranou.
Do menší misky vložte bambusové výhonky. Polévku ochuťte solí a zceďte nebo jen odeberte koření. Do misek, v nichž chcete polévku Pho servírovat, nejdříve rozdělte nudle, poté kuřecí maso a vše přelijte naběračkou horkého vývaru. Na závěr vymačkejte limetku, přidejte chilli papričky, bambusové výhonky a připravené bylinky a podávejte hostům.
U polévky Pho je povoleno srkat.