Jak chutná Mexiko

 Barvy, vůně, ostré chutě – to v mnohých z nás evokuje mexické jídlo. Tisíce let stará mexická kuchyně je odrazem samotné země a jejích kulturních tradic. Právě kvůli tomu byla v roce 2010 zařazena na seznam nehmotných památek lidstva UNESCO. A věřte, že za zájem nestojí jen mexická tequila.

Staré Mexiko

Deset tisíc let zpět začala být používána kukuřice, která dala mexické kuchyni první základy. S postupem času přišlo chilli, rajčata, kakao, avokádo, kaktusové plody či vanilka. Právě tyto suroviny a typické přírodní podmínky daly Mexiku chuť. Původní mexičtí obyvatelé však měli jídelníček mnohem pestřejší. Mezi tradiční pokrmy patřilo i maso z psů plemene xoloitzcuintle, tedy mexických naháčů. Na talíři se objevovaly i larvy a ještěrky.

Chutě regionů

Podobu dnešní kuchyně ovlivnila kolonizace. Příchod vepřového masa je jeden z nejvýraznějších prvků a dnes je již tradiční součástí pokrmů. Objevilo se i maso hovězí, rýže či pšenice. Avšak tradiční gastronomické zvyklosti a recepty se liší dle regionů. Region Oaxaca je tradiční přípravou omáček mole. V regionech Jalisca nebo Sinaloi se setkáte s polévkou pozole (krůtí polévka s kukuřicí ozvláštněná skořicí a hřebíčkem). Region Coahuila je domovem receptů z kozího masa a nachos. V Sonoře a Chihuahua je specialitou polévka menudo, která se vaří z drštěk a vepřových nožiček.

Burritos, tacos, quesadilly…

Co všechno ještě ochutnat? Samozřejmě tortillu – kukuřičnou placku, do které vám v Mexiku zabalí různé směsi masa, zeleniny, omáčky nebo i sýra. Burittos, tacos, zapečené quesadilly, v těchto všech podobách vám tyto pověstné placky nabídnou. Nikdy si nezapomeňte objednat omáčku. Pravá zelená mexická omáčka „salsa verde“ je připravená ze zelených rajčat a chilli. Nečekejte konzistenci podobnou našim omáčkám, jedná se spíše o pastu. Salsa Roja je omáčka z červených rajčat, česneku a koriandrové natě. Guacamolle, na této omáčce si opravdu pochutnáte. Zralé avokádo, cibule, česnek, rajčata, jalapeňos a koriandrová nať – famózní chuť, kterou si zamilujete.

Tamales je pokrm z kukuřičného těsta za použití metody nixtamalizace – celé kukuřičné zrno je namočeno a dále vařeno ve vápenaté vodě. Následně je oloupáno, vymyto a namleto. Tato hmota se poté usuší a používá. Tamales připomínají zelné listy, které se následně plní.

Mexická kuchyně je opravdu bohatá a při svých cestách po Mexiku si udělejte čas a ochutnejte některé z těchto pokrmů. Chutě vás překvapí a věřte, že po svém návratu si budete sami rádi připravovat některé z receptů. Vezmete si tak kousek této kultury i k sobě domů.

Zeptejte se nás

Jsme připraveni zodpovědět jakékoliv vaše dotazy. Nejste si jisti vhodností termínu, programu, fyzickou náročností nebo vás zajímá něco jiného? Ozvěte se nám telefonicky, emailem, případně využijte kontaktní formulář.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Najděte inspiraci pro svou vysněnou dovolenou. Získejte jako první přístup ke zlevněným zájezdům a novinkám. Na první zájezd navíc obdržíte slevu 500 Kč.