Barvy, vůně, ostré chutě – to v mnohých z nás evokuje mexické jídlo. Tisíce let stará mexická kuchyně je odrazem samotné země a jejích kulturních tradic. Právě kvůli tomu byla v roce 2010 zařazena na seznam nehmotných památek lidstva UNESCO. A věřte, že za zájem nestojí jen mexická tequila.

Staré Mexiko
Deset tisíc let zpět začala být používána kukuřice, která dala mexické kuchyni první základy. S postupem času přišlo chilli, rajčata, kakao, avokádo, kaktusové plody či vanilka. Právě tyto suroviny a typické přírodní podmínky daly Mexiku chuť. Původní mexičtí obyvatelé však měli jídelníček mnohem pestřejší. Mezi tradiční pokrmy patřilo i maso z psů plemene xoloitzcuintle, tedy mexických naháčů. Na talíři se objevovaly i larvy a ještěrky.
Chutě regionů
Podobu dnešní kuchyně ovlivnila kolonizace. Příchod vepřového masa je jeden z nejvýraznějších prvků a dnes je již tradiční součástí pokrmů. Objevilo se i maso hovězí, rýže či pšenice. Avšak tradiční gastronomické zvyklosti a recepty se liší dle regionů. Region Oaxaca je tradiční přípravou omáček mole. V regionech Jalisca nebo Sinaloi se setkáte s polévkou pozole (krůtí polévka s kukuřicí ozvláštněná skořicí a hřebíčkem). Region Coahuila je domovem receptů z kozího masa a nachos. V Sonoře a Chihuahua je specialitou polévka menudo, která se vaří z drštěk a vepřových nožiček.

Burritos, tacos, quesadilly…
Co všechno ještě ochutnat? Samozřejmě tortillu – kukuřičnou placku, do které vám v Mexiku zabalí různé směsi masa, zeleniny, omáčky nebo i sýra. Burittos, tacos, zapečené quesadilly, v těchto všech podobách vám tyto pověstné placky nabídnou. Nikdy si nezapomeňte objednat omáčku. Pravá zelená mexická omáčka „salsa verde“ je připravená ze zelených rajčat a chilli. Nečekejte konzistenci podobnou našim omáčkám, jedná se spíše o pastu. Salsa Roja je omáčka z červených rajčat, česneku a koriandrové natě. Guacamolle, na této omáčce si opravdu pochutnáte. Zralé avokádo, cibule, česnek, rajčata, jalapeňos a koriandrová nať – famózní chuť, kterou si zamilujete.
Tamales je pokrm z kukuřičného těsta za použití metody nixtamalizace – celé kukuřičné zrno je namočeno a dále vařeno ve vápenaté vodě. Následně je oloupáno, vymyto a namleto. Tato hmota se poté usuší a používá. Tamales připomínají zelné listy, které se následně plní.
Mexická kuchyně je opravdu bohatá a při svých cestách po Mexiku si udělejte čas a ochutnejte některé z těchto pokrmů. Chutě vás překvapí a věřte, že po svém návratu si budete sami rádi připravovat některé z receptů. Vezmete si tak kousek této kultury i k sobě domů.