Severoevropské země se v mnoha ohledech liší ve stravovacích návycích a islandská kuchyně se tím stává velmi originální a specifická. Island už také zasáhla doba moderního způsobu přípravy jídel, takže tradiční jídla se jedí jen při významnějších příležitostech. Mezi tradiční způsoby přípravy pokrmů patří uzení, nakládání do syrovátky nebo slaného nálevu a opravdovou bizarností je zakopávání žraločího masa do země.

Typické pokrmy
Když se řekne islandská kuchyně, mnohé z nás zřejmě nic nenapadne. Ti zkušenější uvidí na talíři různé mořské plody, skopové a zejména jehněčí maso a mnoho druhů ovčích sýrů. Zřejmě nejoblíbenějším a zároveň nejkontroverznějším pokrmem je fermentovaný žralok Hakarl, který nedokáží pozřít ani někteří Islanďané. Jde o maso grónského žraloka velikého, který je bez úpravy jedovatý. Konzumovat se může až potom, co leží dlouhou dobu (cca 5-8 týdnů) pod zemí pod vrstvou písku nebo hlíny. Hangikjöt – neboli „zavěšené maso“. Většinou jde o uzené jehněčí maso. Je podáváno nakrájené na úzké plátky, které se pokládají na sendvič. Islanďané jsou zvyklí zpracovat vše, proto často konzumují i zvířecí vnitřnosti, žlázy a končetiny. Lundi (Papuchalk) – mezi tradiční pochoutku patří i mořský pták. Jedná se o ptáčka, který je jedním ze symbolů Islandu. Jí se grilovaný nebo uzený. Dnes ho na talíři najdeme už jen zřídka. Asi jediným pokrmem, který nám svou chutí bude něco říkat je Skyr. Mléčný výrobek podobný našemu jogurtu nebo tvarohu. Připomíná měkký sýr a přimíchává se do něho ovoce či jiné plody.
Islandské nápoje
Coca-Cola je nejoblíbenějším místním nápojem. Island vévodí světu v pití tohoto „moku“. Dalším hojně spotřebovávaným pitím je bezesporu káva. Je poměrně levná, někde dokonce i zdarma a můžete si ji dát v každém bistru, obchodě či benzince. Pivo zde bylo až do roku 1989 zakázané. Na Islandu se produkuje několik druhů piv – Egil´s, Thule nebo Viking. Nejznámějším islandským nápojem je Brennivín. Jedná se o pálenku, která se destiluje z brambor. Obsahuje 37,5% alkoholu.
Kam na nejlepší hot dogy?
Možná se tomu budete divit, ale údajně nejlepší hot dogy v Evropě najdete v Reykjavíku. U stánku s hot dogy, který nese název Bjarins beztu pylsur, což znamená „nejlepší hot dogy ve městě“. V Reykjavíku jsou ještě další stánky, ale tento je prý TOP. Jak vidno, tak se ani islandská kuchyně nedokázala ubránit zahraničnímu vlivu.
Jak jsme se sami přesvědčili, tak islandská kuchyně není pro každého a naše žaludky ocení možnosti moderní gastronomie i zde. Nebo byste si dali žraločí maso ze země? Za zkoušku nic nedáte. Třeba na zájezdu s námi?