Hangi: Specialita z novozélandské kuchyně

Pokud jedete na dovolenou na Nový Zéland, nesmíte odjet, dokud neochutnáte typické novozélandské jídlo. Co třeba tzv. hangi – jídlo připravované v přírodní zemní peci?

Pokud jedete na dovolenou na Nový Zéland, nesmíte odjet, dokud neochutnáte typické novozélandské jídlo. Co třeba tzv. hangi – jídlo připravované v přírodní zemní peci?

Typické novozélandské jídlo hangi

Do jámy v zemi se vloží nahřáté kameny, na které se položí v listech zabalené jídlo. Vše se zasype zeminou a nechá několik hodin dusit. Na způsob hangi se dá udit, péct i dusit. Tradičně se hangi připravuje při slavnostních příležitostech, přičemž muži jsou zodpovědní za proces přípravy pece a ženy za připravované suroviny. Příprava jídla trvá velmi dlouho. Často se tedy jídlo vloží na kameny večer a hotové je ráno.

Hangi - jídlo Nový Zéland

Příprava hangi v minulosti a dnes

Původně se hangi připravovalo v pravé zemní peci. Vyhloubila se až 60cm jáma a na její dno se umístily rozpálené kameny. Na vrch jámy se položil koš (tradičně lněný) s vařenou zeleninou a masem. Maso a zelenina se zakryly listy či rohoží a nechalo se pomalu dusit, vše se zasypalo půdou. Později se na kameny nalila voda a koš s potravinami se položil přímo na vodou ochlazené kameny. Jídlo se tak dodělalo v páře.

Modernější verze přípravy hangi spočívá v tom, že se do vyhloubené zděné jamky nebo do velkého drátěného koše naskládá dřevo. To se zapálí a položí se na něj kameny. Nad rozpálené kameny se položí drátěné koše s masem a zeleninou - podložené alobalem. Potraviny se zakryjí velkým navlhčeným plátnem, které účinně zabrání spálení potravin a dodá jim páru.

Na přípravu hangi se používají kameny o velikosti cihly - nejčastěji vyvřelé horniny s velkou tepelnou odolností. Při vysokých teplotách se totiž nesmí rozpadnout, ani puknout.

Hangi - maorské jídlo

Co všechno se dá na způsob hangi připravit?

Maoři s oblibou na způsob hangi připravují hlavně úhoře, ryby nebo zdejší malý druh mušlí „pipi“. S příchodem evropských vlivů se na tento způsob začalo připravovat také vepřové maso, jehněčí, kuřecí, zvěřina, ale i zelenina jako zelí, batáty (sladké brambory), dýně a brambory. Setkat se můžete ale i s nadívaným chlebem a pudingem na způsob hangi.

Připravované jídlo Maoři dochucují česnekem, rozmarýnem, solí, pepřem, listy taro (se silnou pepřovou chutí) a dalšími bylinkami.

 

S hangi pokrmy se můžete setkat v mnoha turistických destinacích, kde se běžně připravují pro turisty jako lokální specialita. Třeba na něj budete mít štěstí při své dovolené na Novém Zélandu i vy.

 

Zeptejte se nás

Jsme připraveni zodpovědět jakékoliv vaše dotazy. Nejste si jisti vhodností termínu, programu, fyzickou náročností nebo vás zajímá něco jiného? Ozvěte se nám telefonicky, emailem, případně využijte kontaktní formulář.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Najděte inspiraci pro svou vysněnou dovolenou. Získejte jako první přístup ke zlevněným zájezdům a novinkám. Na první zájezd navíc obdržíte slevu 500 Kč.