Pokud jedete na dovolenou na Nový Zéland, nesmíte odjet, dokud neochutnáte typické novozélandské jídlo. Co třeba tzv. hangi – jídlo připravované v přírodní zemní peci?
Pokud jedete na dovolenou na Nový Zéland, nesmíte odjet, dokud neochutnáte typické novozélandské jídlo. Co třeba tzv. hangi – jídlo připravované v přírodní zemní peci?
Typické novozélandské jídlo hangi
Do jámy v zemi se vloží nahřáté kameny, na které se položí v listech zabalené jídlo. Vše se zasype zeminou a nechá několik hodin dusit. Na způsob hangi se dá udit, péct i dusit. Tradičně se hangi připravuje při slavnostních příležitostech, přičemž muži jsou zodpovědní za proces přípravy pece a ženy za připravované suroviny. Příprava jídla trvá velmi dlouho. Často se tedy jídlo vloží na kameny večer a hotové je ráno.

Příprava hangi v minulosti a dnes
Původně se hangi připravovalo v pravé zemní peci. Vyhloubila se až 60cm jáma a na její dno se umístily rozpálené kameny. Na vrch jámy se položil koš (tradičně lněný) s vařenou zeleninou a masem. Maso a zelenina se zakryly listy či rohoží a nechalo se pomalu dusit, vše se zasypalo půdou. Později se na kameny nalila voda a koš s potravinami se položil přímo na vodou ochlazené kameny. Jídlo se tak dodělalo v páře.
Modernější verze přípravy hangi spočívá v tom, že se do vyhloubené zděné jamky nebo do velkého drátěného koše naskládá dřevo. To se zapálí a položí se na něj kameny. Nad rozpálené kameny se položí drátěné koše s masem a zeleninou - podložené alobalem. Potraviny se zakryjí velkým navlhčeným plátnem, které účinně zabrání spálení potravin a dodá jim páru.
Na přípravu hangi se používají kameny o velikosti cihly - nejčastěji vyvřelé horniny s velkou tepelnou odolností. Při vysokých teplotách se totiž nesmí rozpadnout, ani puknout.

Co všechno se dá na způsob hangi připravit?
Maoři s oblibou na způsob hangi připravují hlavně úhoře, ryby nebo zdejší malý druh mušlí „pipi“. S příchodem evropských vlivů se na tento způsob začalo připravovat také vepřové maso, jehněčí, kuřecí, zvěřina, ale i zelenina jako zelí, batáty (sladké brambory), dýně a brambory. Setkat se můžete ale i s nadívaným chlebem a pudingem na způsob hangi.
Připravované jídlo Maoři dochucují česnekem, rozmarýnem, solí, pepřem, listy taro (se silnou pepřovou chutí) a dalšími bylinkami.
S hangi pokrmy se můžete setkat v mnoha turistických destinacích, kde se běžně připravují pro turisty jako lokální specialita. Třeba na něj budete mít štěstí při své dovolené na Novém Zélandu i vy.