Huevos je ve španělštině vajíčko. Pokud si tedy objednáte v Mexiku "huevos", můžete na stole očekávat vydatnou vajíčkovou pochoutku. Připravuje se na tisíc způsobů. Ty se od sebe liší nejen přísadami a jejich chutí, ale i vzhledem.
Vaječná dobrota huevos se do Mexika dostala v dobách španělských dobyvatelů. Dodnes patří k místním specialitám, a to nejen v Mexiku. Pro mnoho Mexičanů je huevos synonymem jedné z nejlepších snídaňových pochoutek.

Pokud si dopřejete základní verzi, své chuťové pohárky potěšíte křupavými kukuřičnými tortillami, smaženými vejci a pikantní omáčkou z chilli a rajčat. Na stole Mexičanů by pak při servírování neměla chybět pasta z fazolek, pásky čerstvého avokáda a smažené brambory.
Velkým plusem je, že pochoutky huevos najdete v pouličních stravovacích zařízeních a jídelnách zpravidla po celý den. Skvěle se najíte a přitom neutratíte moc peněz.
Připravte si mexické huevos doma
Máte rádi vajíčka a nevíte na jaký způsob je připravit? Přemýšlíte, zda si dát vejce míchaná, uvařená naměkko či natvrdo? Vyzkoušejte vydatnou snídani na mexický způsob – huevos rancheros.
Recept na huevos rancheros
Huevos rancheros se na mexických farmách tradičně připravuje jako malá svačinka časně z rána, někdy i před svítáním. Ve městech si na něm Mexičané pochutnávají i v průběhu dopoledne. Pro místní jde o oblíbenou mexickou snídani. Kromě tortill, pálivé omáčky a vejce bývá často podáváno také s fazolemi nebo fazolovou pastou a sýrem.

Ingredience na huevos rancheros:
- vejce – 4 ks,
- cibule – 1 ks,
- rajčata - 500 g,
- česnek – 3 stroužky,
- zelená paprika – 1 ks,
- chilli papričky – 1-2 ks,
- olej – 2 lžíce,
- ocet – 2 lžíce,
- cukr – čtvrt lžičky,
- mletý kmín – 1 lžička,
- sůl,
- snítka koriandru na dozdobení.
Příprava huevos rancheros
Na pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a rozetřený česnek. Nakrájejte papriku a chilli papričky a zbavte je semen. Poté zeleninu pozvolna za občasného míchání osmahněte, dokud cibule nezměkne. Přidejte nakrájená oloupaná rajčata a podle chuti dosolte. Připravenou směs občas promíchejte a pozvolna poduste, asi 10 minut, aby směs zhoustla.
Připravte ztracená vejce: v hrnci nechte vařit vodu s octem. Teplotu snižte a do mírně vroucí vody vložte pomocí lžíce rozklepnuté vejce. Vařte asi 4 minuty. Pak vejce děrovanou naběračkou vyjměte z vody. Nerovné okraje vajec odkrojte. Vejce položte na připravenou zeleninovou omáčku a dozdobte koriandrem. Po mexicku je můžete podávat s kukuřičnými tortillami. Ty jsou nejlepší, pokud je dokřupava osmahnete na olivovém oleji a necháte je odpočinout na teplém místě.