Jak chutná Srí Lanka

Pro většinu z nás je srílanská kuchyně jednou velkou neznámou. Byl by ale hřích navštívit tuto krásnou zemi a přitom neochutnat něco z místních pokrmů. Ty jsou proslulé díky své ostré a pálivé chuti. Jídlo má blízko k indickým pochutinám, ale zároveň nabízí i sladkou kuchyni a čerstvé ovoce. Ještě zmíníme, že zvykem na Srí Lance je pojídání rukami. Obyvatelé tvrdí, že si potom jídlo lépe vychutnáte.

Hlavní suroviny

Začneme základní surovinou – rýže. Podává se na několik způsobů, ať už vařená, tak i smažená a dušená. Nejtypičtějším jídlem je rýže a kari. To však není pouze žluté barvy, jako je tomu u nás. Zde je mnoho verzí této pálivé přísady. Základem je zázvor, pepř, kurkuma, koriandr a zejména chilli. Místní si ještě do jídel často přidávají pol sambol, což je velmi pálivá načervenalá pasta z chilli a kokosu. Pokud se přejíte rýže, můžete zkusit smažené nudle. Podávají se se zeleninou, vejcem, kuřecím masem nebo rybou. Na výběr máme i z mořských plodů, kde nechybí krevety, chobotnice, humři nebo krabi. Toto jistě ocení vyznavači pochoutek z podvodní říše, protože veškeré ryby a další mořské plody jsou na Srí Lance opravdu vynikající! Místní specialitou je pokrm z tuňáka – Ambul Thiyal.

Všude samé ovoce

Podle toho, kdy zemi navštívíte, dostanete na výběr z různých druhů ovoce. V hlavní sezóně (od prosince do března) zde rostou banány a ananas. Jindy zase mango, avokádo, liči, durian, mangostan. Výbornou možností je čerstvý ovocný koktejl. Ten si můžete objednat v každém místním fruit baru. Určitě ochutnejte specialitu v podobě šťávy z kokosu (thambilli). Prodavači kokosových ořechů naseknou kokos a vy potom můžete vypít jeho obsah.

Speciality srílanské kuchyně

Hopper – placka z rýže a kokosového mléka, konzumuje se s vejcem nebo ve sladké variantě s jogurtem a medem

Sambal – velmi pálivá chilli omáčka, která se míchá s jídly a dodává jim tu správnou ostrost

Rótí – chlebové placky, do kterých se přidává masová, zeleninová nebo bramborová směs

Buryani – základem je rýže, kuřecí maso, kari a vejce. Jako příloha slouží brambory, zelenina a kešu oříšky

Wattalappam – jde o puding z kokosového mléka, vajec, palmového cukru, kešu oříšky a tajným kořením

Srílanský (Cejlonský) čaj

Čaj z oblasti Nuwara Eliya, Orange pekoe patří k nejkvalitnějším na světě. Pokud chcete vidět, jak se přímo tento světoznámý čaj pěstuje, navštivte oblast centrální vysočiny. Ve výškách kolem 1800 metrů nad mořem lze spatřit miliony keříků s čajem. Vůbec nejlepší možností je vystoupat na vrchol Lipton´s seat. Tady vše pochopíte… Z této oblasti se vyváží známá značka Lipton. K dispozici máte obrovský výběr čajů – od černého, přes zelený až po bílý.

Srílanská kuchyně je velmi ovlivněna sousední Indií. Zdá se být pestřejší a v některých případech i ostřejší. Ochutnat by ji měl každý, kdo Srí Lanku navštíví.

Vydáte se s námi na ochutnávku tohoto ostrova? Více zde.

 

Zeptejte se nás

Jsme připraveni zodpovědět jakékoliv vaše dotazy. Nejste si jisti vhodností termínu, programu, fyzickou náročností nebo vás zajímá něco jiného? Ozvěte se nám telefonicky, emailem, případně využijte kontaktní formulář.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Získejte přístup ke zlevněným zájezdům a novinkám v katalogu a využijte slevy 500 Kč.