Island - dovolená u Severního polárního kruhu

 

Dovolená u Severního polárního kruhu: Island

Země polární záře, sopek, největších ledovců na světě, geotermálních pramenů a panenské přírody, i tak se dá popsat podmanivý Island. Nahlédněme tedy společně pod pokličku severské krajiny, kde je spotřeba Coca – Coly na jednoho člověka nejvyšší na světě.

Gejzíry

Veškeré teplé tryskající prameny na světě jsou označovány právě podle islandského Geysiru, který tryská již od 14. století. V roce 2003 se však jeho aktivita snížila. Název je odvozen od slova „geysa“, což znamená „proudit“. Strokkur ležící jen pár metrů vedle, chrlí pravidelně každých 5 – 10 minut vařící vodu do výšky přesahující 20 metrů. Teplota vypuzené vody je až 200 stupňů. Na celém ostrově se nachází přibližně 30 dalších gejzíru, ale nejsou tak atraktivní jako Strokkur.

 

Ledovce

Dostáváme se zřejmě k nejzajímavější části Islandu – ledovce. Ty pokrývají 11% rozlohy celé země. Celková rozloha se odhaduje na 11 400 km2. Vůbec největším islandským a zároveň evropským kontinentálním ledovcem je Vatnajökull (8 400 km2). Název je složen ze dvou slov – Vötn (jezero) a Jökull (ledovec). Z jeho okraje se spouští 20 splazů, které zastíní i ledovce v Alpách.

 

Islandština

Tímto, pro nás exotickým jazykem, mluví kolem 300 000 Islanďanů. Úskalím je bezpochyby gramatika. Většina germánských jazyků byla oslabena o koncovky, avšak Islandština si svoje skloňování ponechala. Zajímavostí je, že si všichni Islanďané navzájem tykají. Pokud navštívíte místní restauraci, bude se hodit prostá fráze „ég tla a fá" (vezmu si), či „ég vil fá" (chci si vzít). Zní to sice zvláštně, ale větší míra zdvořilosti bude působit nepřirozeně a komicky.

Nezbývá nic jiného, než dodat, že vás pohádkový Island rozhodně očaruje. Můžete se o tom přesvědčit. Vydat se do „země protikladů“ doporučujeme se zkušeným průvodcem. Jedním z nich je i Hana Tomsová.

Naši nabídku naleznete zde 

Zeptejte se nás

Jsme připraveni zodpovědět jakékoliv vaše dotazy. Nejste si jisti vhodností termínu, programu, fyzickou náročností nebo vás zajímá něco jiného? Ozvěte se nám telefonicky, emailem, případně využijte kontaktní formulář.