Zajímavá místa v Melbourne

Druhé největší australské město Melbourne se za posledních pár let stalo jedním z nejvyhledávanějších turistických cílů v Austrálii. Může za to nejen jeho pestrý noční život, krásná příroda a široké spektrum kulturního a zábavního vyžití. Co byste při návštěvě Austrálie neměli vynechat?

 

Austrálie - katedrála sv. Pavla

Královské botanické zahrady v Melbourne (Royal Botanic Garden)

Královské botanické zahrady v Melbourne z roku 1846 jsou jednou z nejkrásnějších zahrad na světě. Rozprostírají se na jižním břehu řeky Yarra na ploše asi 38 hektarů a jsou oblíbeným místem k odpočinku nejen pro turisty, ale i místní. Zahrady se skládají z australské i exotické vegetace a zahrnují více než 12 tisíc druhů rostlin. Máte-li při návštěvě Melbourne trochu času, určitě si do Královských botanických zahrad naplánujte cestu. Při prohlídce si můžete třeba u Ornamental lake dopřát piknik. Zahrady jsou veřejně přístupné v týdnu i o víkendu.

Guvernérský palác (Government house)

Při procházce zahradami nemůžete přehlédnout stavbu Guvernérského paláce (Government House), kde od roku 1901 – 1930 přebýval australský generální guvernér. Dnes je palác kanceláří a domem guvernéra australského státu Viktorie.

Hned u paláce se rozprostírá půvabný park Kings Domain, který je doplněn pomníky, sochami a četnými kulturními stánky.

Tržiště královny Viktorie (Queen Victoria Market)

Tržiště královny Viktorie je údajně největším tržištěm pod širým nebem na celé jižní polokouli. Jak byste ho tedy mohli při svých cestách vynechat? Už při prvních krocích si budete připadat jako v ráji. Budete se ztrácet v obrovském množství exotické produkce, to vše v kvalitě typické u nás v Evropě. K sehnání je tu snad vše. Od hovězího či jehněčího masa z Austrálie, plodů moře, přes kvalitní olivový olej, ovčí sýry nebo specialit asijské produkce, kterou sem přinesli přistěhovalci z Asie. To vše dodává trhu ráz západní země s orientálními příchutěmi.

Pokud opomeneme rozmanité odrůdy manga, banánů a ananasů, na výběr je několik australských specialit ze souše i z moře, na které v Evropě jen tak nenarazíte. Co takhle třeba queenslandské banánové krevety na grilu s pestem z mučenky a se salátem, australské víno nebo „barramundi“ (filet z okouna)?

Graffitové uličky Hosier Lane a Union Lane

Neméně zajímavé jsou také malé uličky Hosier Lane a Union Lane. V každém jiném městě by sloužily nejspíš jako skladiště odpadků. V Melbourne však patří mezi 5 nejzajímavějších míst s pouličním uměním na světě. Přestože jsou graffiti v Austrálii nelegální, Melbourne dal v Union Lane a Hosier Lane prostor australským i světovým umělcům z ulice a ze špinavé uličky se stalo umělecké dílo. O tom, že jde o zajímavé a originální místo, svědčí i svatby, které se zde pravidelně konají.

Austrálie - Melbourne - Hosier Lane

Velkolepá novogotická katedrála sv. Pavla

Téměř všechny nejcennější budovy Melbourne se nachází poblíž Swanston Street, ulice lemované romantickými viktoriánskými domy a veřejnými objekty 20. století. Impozantní stavbou je neogotická katedrála sv. Pavla (St Paul´s Cathedral) z 80. let 19. století s honosně zdobenými interiéry. V jejím pozadí se tyčí australské mrakodrapy.

Poznejte tato zajímavá místa na vlastní oči a vyrazte objevovat krásy Austrálie s námi. 

Zeptejte se nás

Jsme připraveni zodpovědět jakékoliv vaše dotazy. Nejste si jisti vhodností termínu, programu, fyzickou náročností nebo vás zajímá něco jiného? Ozvěte se nám telefonicky, emailem, případně využijte kontaktní formulář.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Získejte přístup ke zlevněným zájezdům a novinkám v katalogu a využijte slevy 500 Kč.