Izraelská vlajka

Státní vlajka je jedním z klíčových symbolů každé země. Jak vypadá izraelská vlajka a co její jednotlivé prvky symbolizují?

Vlajka Izraele

Dnešní izraelská vlajka byla zavedena v roce 1948 při vytvoření Státu Izrael. Předlohou jí byla vlajka sionistického hnutí z roku 1891, které se tehdy pokoušelo o vytvoření židovského státu v Palestině. Vlajku Izraele tvoří dva modré pruhy podél horního a dolního okraje a modrou šesticípou hvězdou - to vše na bílém podkladu.

vlajka Izrael

Z historie izraelské vlajky

S nápadem, že by právě modrá a bílá, měly být národními izraelskými barvami, přišel jako první rakousko-židovský spisovatel Ludwig August von Frankl v básni Barvy judské země, kterou napsal v roce 1864 po návštěvě Jeruzaléma. Praktického využití se tyto národní barvy dočkaly až když spisovatel Mordechaj ben Hilel ha-Kohen uspořádal v roce 1884 oslavu na počest stých narozenin filantropa Mošeho Montefioreho. Při ní byly, dle jeho slov, odhaleny široké veřejností národní barvy, protože mnozí ani nevěděli, že modrá a bílá jsou barvami izraelského národa. Výběr těchto barev nebyl náhodný a odkazoval na náboženskou tradici.

 

Symbolika jednotlivých prvků izraelské vlajky

Barvy izraelské vlajky jsou převzaty ze židovského modlitebního šálu, tzv. talitu.

       
  • Bílá barva symbolizuje čistotu sionistických ideálů. (Sionismus je názvem pro politické hnutí, jež vzniklo v polovině 19. století, které usilovalo o sjednocení Židů).
  •    
  • Modrá barva na izraelské vlajce vyjadřuje oblohu.
  •    
  • Ústřední motiv - Davidův štít - často nazývaný také jako Davidova hvězda, sloužil jako židovský symbol již ve středověku a objevil se i na praporu pražských Židů r. 1354.
  •    
  • Trojúhelník s vrcholem vzhůru značí oheň a mužskou energii. Opačně položený trojúhelník pak vodu a ženskou energii. Jejich základny symbolizují vzduch a zemi.
Izraelská vlajka

Bílá a modrá jsou barvami židovských bohoslužebných látek a mají vyjadřovat čistotu sionistických ideálů a oblohy. Hvězda složená z trojúhelníků se pojí s více než 700 let starou židovskou symbolikou. Její motiv byl nalezen na prstenu krále Šalamouna, a proto je také znám jako Šalamounova pečeť. Modré pruhy na vlajce se nechaly inspirovat židovským modlitebním šálem talitem.

Zeptejte se nás

Jsme připraveni zodpovědět jakékoliv vaše dotazy. Nejste si jisti vhodností termínu, programu, fyzickou náročností nebo vás zajímá něco jiného? Ozvěte se nám telefonicky, emailem, případně využijte kontaktní formulář.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Získejte přístup ke zlevněným zájezdům a novinkám v katalogu a využijte slevy 500 Kč.