+420 272 049 622 PO - PÁ 8:30-16:00
telefon

Důležité informace pro turisty cestující do Dominikánské republiky

Doklady a víza v Dominikánské republice

Čeští občané nepotřebují ke vstupu na dobu nepřesahující 90 dnů víza. Stačí mít pas, jehož platnost musí pokrýt celou dobu pobytu. Mezinárodní řidičský průkaz je platný po dobu tří měsíců. 

Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje českým občanům, aby si před cestou ověřili u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, zda se podmínky pro vstup a pobyt nezměnily. Nutno pouze zakoupit turistickou kartu (Tarjeta de Turismo) v ceně cca 10 USD na některém z konzulátů Dominikánské republiky nebo přímo na letišti Las Américas v Santo Domingu (Dominikánská republika). Při vstupu do země je nutno sdělit imigračnímu úředníkovi účel a předpokládané trvání doby pobytu. Odletová daň je ve výši 10 USD s výjimkou dětí do dvou let věku. 

Celní a devizové předpisy v Dominikánské republice

Peníze je nutné měnit pouze v komerčních bankách, certifikovaných směnárnách v hotelech a směnárnách. Při odjezdu ze země není dovoleno odvážet v hotovosti více než 10 000,- USD, či její ekvivalent v jiné měně. 

Specifika Dominikánské republiky

  • Cenné věci, ponechané uzamčené v autě nebo bez dozoru na pláži, či na veřejném místě mohou být odcizeny. 
  • Některá letoviska zaznamenala zvýšení počtu případů přepadení. Velká letoviska se soukromou ochranou službou jsou však naprosto bezpečná. 
  • Taxislužba je poměrně levná a bezpečná. K dopravě mezi městy je možno použít síť spolehlivých a poměrně levných soukromých dopravců. 
  • Kromě španělštiny příslušníci policie většinou ovládají i angličtinu.
  • Dominikánská republika velmi tvrdě postihuje pašování drog několikaletými tresty. 
  • V období od června do listopadu je možný výskyt hurikánů.

Důležitá telefonní čísla

Národní policie - tel.: (001-809) 6822152

zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí