Svatý Patrik

Irsko disponuje mnoha nej, starověkými památkami, velkou tradicí nebo i nejvyhlášenějším černým pivem na světě. K proslulým symbolům země patří bezesporu i patron Irska svatý Patrik. 

Svatý Patrik

Žil v 5. století a byl známý jako jeden z hlavních šiřitelů křesťanství na ostrově. Dnes si již ví, že pocházel ze vznešené velšské rodiny a jeho původní jméno znělo Maewyn Succat. V mládí byl unesen právě do Irska, odkud po několika letech utekl zpět domů. Později se stal mnichem a následovně se vrátil opět do Irska, kde působil. Je velmi pravděpodobné, že byl poté i biskupem nebo opatem a snažil se pokřesťanštit celou oblast. V Irsku je mu tak zasvěcena spousta kostelů a katedrál. Stal se patronem Irska a jeho symbolem je zelená barva a jetelový trojlístek. Je též přezdívaný Apoštol Irska a jeho svátek  - Den svatého Patrika - se slaví 17. Března.

Den svatého Patrika

Den svatého Patrika je státním svátkem v Irské republice, Severním Irsku, na ostrově Montserrat a v kanadské provincii Newfoundland a Labrador. V zemích, kde žije mnoho lidí irského původu, jsou oslavy velmi oblíbené a jejich náboženský rozměr je již bohužel vytlačen. Ti ho slaví zejména hudbou, tancem a popíjením whisky nebo piva Guinness. Tento den je pro Iry dokonce tak významný, že jedí zelená jídla, pijí zelená pití nebo jsou jen celí namalovaní do zelena anebo nosí zelené oblečení. Dnes svátek slaví i ostatní lidé, kteří s Irskem nemají nic společného a ani neví, jaké má tradice původní kořeny. V mnoha městech se totiž konají velké slavnosti a tím jsou přilákání i další návštěvníci.

Globální greening

Tzv. globální greening je speciální akce konaná v rámci oslav dne svatého Patrika na podporu turistiky Irska. Vše spočívá v tom, že irská agentura zařídí osvícení různých významných staveb jako jsou např. egyptské pyramidy, Empire State Building, Koloseum, Niagárské vodopády nebo také Petřínská rozhledna. 

Zeptejte se nás

Jsme připraveni zodpovědět jakékoliv vaše dotazy. Nejste si jisti vhodností termínu, programu, fyzickou náročností nebo vás zajímá něco jiného? Ozvěte se nám telefonicky, emailem, případně využijte kontaktní formulář.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Získejte přístup ke zlevněným zájezdům a novinkám v katalogu a využijte slevy 500 Kč.